AMD Ryzen 7 9800X3D با اورکلاک به 6.9 گیگاهرتز رسید و هزاران فریم در ثانیه در بازی ها را ارائه داد و به سختی عرق کرد.

## AMD Ryzen 7 9800X3D: قدرت پردازنده‌ای جدید در دنیای گیمینگ

AMD Ryzen 7 9800X3D به طور رسمی وارد بازار شده است. دیو، متخصص سخت افزار PC Gamer، پس از بررسی کامل این پردازنده، آن را “سلطان جدید پردازنده‌های گیمینگ” می‌نامد.

انتظار چنین عملکردی از این پردازنده، حداقل با توجه به عملکرد شگفت انگیز نسل قبلی آن، یعنی Ryzen 7 7800X3D، وجود داشت. اکنون شاهد ظرفیت بالاتر این پردازنده هستیم. تونى یو، مدیر عامل ASUS چین، در ویدیویی (از طریق Wccftech) نشان داده است که 9800X3D به 6.9 گیگاهرتز با مصرف انرژی کمتر از 100 وات می‌رسد. همچنین در بازی‌های رقابتی مانند CS2 و Valorant با تنظیمات حداکثری به بیش از 1000 فریم در ثانیه و در برخی مواقع به بیش از 2000 فریم در ثانیه دست یافته است. البته این عملکرد در رزولوشن 1080p به دست آمده است، اما در بازی‌های رقابتی، فریم بر ثانیه اهمیت بیشتری نسبت به رزولوشن دارد.

نکته مهم این نیست که پردازنده به چه تعداد فریم در ثانیه دست یافته است، بلکه نکته مهم اورکلاک 6.9 گیگاهرتزی آن است. به عنوان مقایسه، فرکانس پایه 9800X3D 4.7 گیگاهرتز و فرکانس تقویتی آن 5.2 گیگاهرتز است، بنابراین این اورکلاک 1.7 گیگاهرتز بیش‌تر از فرکانس تقویتی است.

اهمیت این موضوع در این است که 9800X3D اولین پردازنده AMD با قابلیت اورکلاک و مجهز به 3D V-Cache است. در نسل قبلی پردازنده‌های X3D، 3D V-Cache در بالای پردازنده قرار گرفته بود که انتقال حرارت کافی برای خنک کردن در حین اورکلاک را محدود می‌کرد. در نتیجه، پردازنده قفل بود. البته می‌توانستید با استفاده از PBO پردازنده را تا حدودی اورکلاک کنید، اما نتایج قابل توجهی نمی‌شد.

اما در Ryzen 7 9800X3D، هسته‌ها با افتخار در بالای V-Cache قرار گرفته‌اند و IHs نسبت به سطح سیلیکون زیرین کمتر برآمدگی دارد. این موضوع انتقال حرارت بهتر برای خنک‌کردن را به دنبال دارد که در نهایت به این منجر شده است که یک پردازنده X3D برای اولین بار برای اورکلاک قفل شده است. علاوه بر این، فرکانس‌های ساعتی به طور کلی، حتی بدون اورکلاک دستی، می‌توانند بالاتر روند.

با توجه به اینکه هرگز نتوانسته‌ایم یک پردازنده X3D را به طور صحیح اورکلاک کنیم، Ryzen 7 9800X3D واقعاً اولین باری است که شاهد توانایی تکنولوژی X3D در شرایطی هستیم که هیچ محدودیتی وجود ندارد. البته لازم به ذکر است که این اورکلاک با استفاده از نیتروژن مایع به دست آمده است، اما با تجربه مستقیم ما در اورکلاک این پردازنده، توانستیم آن را در فرکانس 5.6 گیگاهرتز به طور تقریباً ثابت و در 5.57 گیگاهرتز به طور کاملاً ثابت نگه داریم. این موضوع بدون استفاده از curve optimizer به دست آمده است، البته با افزایش تنها 400 مگاهرتز به فرکانس تقویتی استاندارد 5.2 گیگاهرتز، افزایش فریم بر ثانیه چندان قابل توجه نیست و مصرف انرژی نیز افزایش می‌یابد.

با این حال، با توجه به این اورکلاک‌ها، این پردازنده عملکرد بسیار خوبی از خود نشان می‌دهد. این موضوع در حالی است که این پردازنده حتی بدون هیچ اورکلاک در عملکرد گیمینگ از پردازنده‌های غیر X3D سری 9000 و پردازنده‌های Intel Arrow Lake پیشی می‌گیرد.

در این بین، اکنون که می‌دانیم Ryzen 7 9800X3D می‌تواند به این قدرت اورکلاک شود، هیچ دلیل برای انتخاب پردازنده‌های Arrow Lake برای گیمینگ وجود ندارد. البته قبل از این موضوع نیز دلیل قابل توجهی برای انتخاب Arrow Lake وجود نداشت، با توجه به عملکرد بهتر Ryzen 7 9800X3D، مصرف انرژی و دمای کمتر آن. این موضوع آخر تنها مزیت Arrow Lake در مقایسه با Ryzen 7 9800X3D بود که اکنون از دست Intel گرفته شده است.

شاید این خبر برای Intel خوشایند نباشد، اما برای بقیه ما خبر خوبی است. پردازنده X3D با اورکلاک 1.7 گیگاهرتزی، کی فکر می‌کرد چنین چیزی ممکن باشد؟.

مجله خبری بازی و تکنولوژی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *